Senast uppdaterad 2 januari 2025
Värme
Upplever du att det är kallt i lägenhet eller att elementen är kalla?
Temperaturen (mätt cirka en meter upp från golvet, mitt i rummet) ska ligga omkring 20 grader. Det kan hända att temperaturen är kallare än 20 grader under ett par dagar vid väderomslag och under kortare perioder i övrigt. Om temperaturen understiger 18 grader under ett 2-3 dagar trots att du ställt termostaten på elementen på max så kan du göra en felanmälan till FF Nord. Se kontaktuppgifter under Kontakt. (Innan du gör en felanmälan så är det bra att säkerställa att luftcirkulationen kring radiator- och termostatventiler inte hindras av t.ex. möbler, gardiner och andra föremål som placeras framför elementen).
Elementen ska inte vara varma hela tiden även om värmen är ställd på max. Termostaten i elementet stryper varmvattentillförseln när rätt temperatur uppnåtts. Detta innebär att elementen kan vara kalla utan att det är något fel på dom.
Allmänt om värmesystemet
Belysning, hushållsapparater, sol och människor ger ett värmetillskott i lägenheten som man bör ta till vara på. Det har därför installerats termostatventiler på alla element i föreningens lägenheter.
Dessa termostater känner av rummets temperatur och styr på så sätt hur mycket eller lite varmvatten som ska släppas in i elementet. Detta innebär alltså att elementets temperatur kommer variera. Att ett element är kallt betyder inte att det är något fel på värmen utan är helt normalt om rumstemperaturen är rätt.
Man kan själv ställa in önskad rumstemperatur genom att vrida termostaten. Upplever du att det är för kallt i lägenheten och vrider upp termostaten till en högre siffra, kommer den att släppa in varmvatten i elementen tills den känner av att rummet har fått rätt temperatur.
Observera att du dock aldrig kan uppnå högre temperatur än maxinställningen för rumstemperaturen.
Bra att veta är också att om man kompletterar med exempel värmefläktar som ökar rumstemperaturen till högre än maxinställningen, kommer termostaten börja strypa tillflödet av varmvatten då den upplever att rumstemperaturen är för hög.
Ventilation
Varje lägenhet och lokal i föreningen har eget FTX-system (Mekanisk från- och tilluft med värmeåtervinning).
Dessa system har två typer av fläktar; en som trycker in tilluft och en som leder ut frånluften. Både tilluften och frånluften förs genom ventilationskanaler förbi ett aggregat som överför värmen från frånluften till tilluften.
Systemen kräver ett större underhåll jämfört med en del andra ventilationssystem, men genom att man kan återvinna stora delar av värmeinnehållet i frånluften och använda det för att värma upp tilluften är detta typ av system mycket energibesparande.
Ändra inte ventilationsinställningarna på displayen (de blev korrekt inställda i samband med filterbytet i april 2021). Det sitter inget kylbatteri i ventilationsaggregatet, så temperaturen i lägenheten påverkas inte direkt av ventilationsinställningarna. Temperaturmätaren på displayen påverkar bara värmeåtervinningen. Om temperaturinställningarna skruvas ner så resulterar det i två saker: 1) din elförbrukning ökar eftersom ventilationsaggregatet måste arbeta hårdare för att värma luften som tas in, och 2) om temperaturinställningarna skruvas ner i botten så stängs värmeåtervinningen av helt vilket i sin tur medför att motorn till värmeåtervinningen kan ta skada.