Balkongdörren

Dörren öppnas genom att föra handtaget motsols uppåt hela vägen till kl. 12. Skjut sedan upp dörren genom att hålla i handtaget (men håll handtaget rakt upp till kl. 12 hela tiden).

Dörren stängs genom att du försiktigt skjuter dörren mot dörrkarmen tills det tar stopp. Observera att du under inga som helst omständigheter får drämma igen dörren med våld, eftersom du då förstår stängningsmekanismen. Detta täcks inte av garantin. När dörren skjutits mot dörrkarmen så kommer det att vara en springa mellan dörren och dörrkarmen, se bilden till höger. För sedan handtaget medsols från kl. 12 till kl. 18. Då hakar stängningsmekanismen i dörrkarmen och dörren stängs.

Det kan också vara bra att känna till att det i många lägenheter inte går att öppna diskmaskinen medan balkongdörren är på glänt, eftersom balkongdörren svänger in ett par millimeter i lägenheten i samband med att den öppnas.

Diskmaskinen

För att undvika att en vattenskada ska uppstå vill vi uppmana alla att alltid stänga av vattentillförseln till diskmaskinen när diskmaskinen inte är igång. Detta görs på en liten kran som sitter på blandaren uppe på diskmaskinen. Vattenledningen till diskmaskinen är delvis i plast, och risken för en potentiell vattenskada är betydligt större om ledningen står under tryck när den inte används, än om vattnet stängs av regelbundet. Ett annat viktigt riktmärke är att inte köra diskmaskinen när man inte är hemma eller när man sover.

Min köksfläkt verkar ha gått sönder / låter högt.

Upplever du problem med din köksfläkt? Mejla styrelsen på brfeda@gmail.com så får styrelsen titta på fläkten.

Hur gör man får att betala avgifterna via autogiro eller för att få e-faktura?

Under “Avgifter och administration” under fliken “Boendeinformation” kan du läsa om hur du ansluter dig till autogiro, e-faktura eller ser till att få avierna till din Kivra-brevlåda! Klicka här för att komma direkt till informationen.

Jag ska flytta mitt bolån och behöver därför ett utdrag ur lägenhetsförteckningen. Kan ni hjälpa mig med det?

Mediator Fastighetskonsult sköter all administration av föreningens lägenhets- och medlemsförteckning. Du kan vända dig till Mediator för att få ett utdrag. Kontaktuppgifter finns på mediator.se/kontakt.

Finns det en facebooksida för föreningen?

Föreningen har ingen officiell sida för föreningen som sådan, men vi har en sida för alla oss som bor i föreningen! Den heter “Vi som bor i Brf Eda 1” och du kan nå den här.

Min granne är högljudd. Kan ni se till att hen dämpar sig?

Vi rekommenderar alltid att man i första hand pratar med sin granne. Gå och knacka på och be grannen skruva ner ljudvolymen. De allra flesta vet inte om att de kanske hörs in till grannarna.

Om du inte känner dig trygg med att knacka på hos din granne (t.ex. om grannen har en högljudd fest och du inte tycker att det känns tryggt att knacka på) så kan du alltid ringa föreningens störningsjour (Securitas). De kan nås dygnet runt och deras telefonnummer hittar du här. Du behöver inte betala för att kontakta störningsjouren. Föreningen står för den kostnaden.

Om du granne är högljudd eller på annat sätt stör under längre perioder (t.ex. har fest ofta eller frekvent spelar hög musik på kvällarna) och det inte har hjälpt att knacka på, så är du alltid välkommen att kontakta styrelsen. Styrelsen är skyldig att agera när vi får in en störningsanmälan. Det är dock viktigt att du meddelar oss så mycket information som möjligt (på vilket sätt agerade grannen störande, vilken granne handlar det om, vilket datum och tid, hur länge höll det på, etc.). Styrelsen kommer i första hand att kontakta grannen. Om det inte hjälper och det störande beteendet ändå fortsätter så kan föreningen skicka en rättelseanmodan. Om inte heller detta hjälper (och det rör sig om störningar “som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra (grannarnas) bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas”, se bostadsrättslagen 7 kap. 9 §, så kan det i förlängningen leda till att grannens bostadsrätt förverkas. Vi berättar aldrig varifrån ett klagomål har kommit.

Jag har tappat bort en nyckel. Hur gör jag nu?

Föreningen har ett skyddat låssystem, och nyckelhanteringsavtal med AB Byggbeslag Lås & Säkerhet i Uppsala, vilket betyder att du måste vända dig till dom för att byta/justera låsscylindern. AB Byggbeslag kan också hjälpa dig att kopiera en nyckel, om du behöver fler nycklar. Deras kontaktuppgifter finns på https://www.byggbeslag.se/kontakt/uppsala/. Styrelsen har inte tillgång till nycklar för att hjälpa dig.

Det är värt att notera att det ursprungligen fanns tre stycken nycklar till samtliga lägenheter. Om du köpt en lägenhet men enbart får två nycklar så betyder det att en nyckel saknas. Många försäkringsbolag betalar ej ut ersättning på grund av stöld i de fall en nyckel saknas. AB Byggbeslag kan hjälpa dig byta hela låset.

Jag har tappat bort en tagg. Hur gör jag nu?

Meddela Uppsala Värdeskydd Teknik AB (info@vardeskydd.nu) att du bor i BRF Eda 1, lägenhetsnummer och vilken tagg som du tappat bort. Se till att skicka kopia på mailet till brfeda@gmail.com. Då kan den spärras. Beställ ny tagg om du behöver. Om den borttappade taggen är kopplad till tvättstugekontot så meddela styrelsen så lägger vi upp ny tagg (ange numret på den du vill ha kopplad).

Det är stopp i mitt avlopp. Hur gör jag då?

Just avloppsstopp är lite kluriga när det gäller vem som ska betala för rensningen. Stadgarna säger nämligen att bostadsrättshavaren ansvarar för stopp som ligger innanför lägenheten, men att föreningen ansvarar för stopp som ligger ute i stammen. Vem som ska betala för åtgärderna beror alltså på vart stoppet sitter, och det kan vara svårt att veta innan man tagit dit en rörmokare. Du kan antingen kontakta en rörmokare på egen hand, eller vända dig till FF Nord AB genom att göra en felanmälan på info@ffnord.se. Observera dock att föreningen inte betalar några fakturor för åtgärder som vidtagits av andra än FF Nord AB.

Jag har fått en faktura från FF Nord AB efter att jag gjorde en felanmälan. Varför måste jag betala?

I en bostadsrättsförening är det stadgarna som avgör vem som ska betala för vilka åtgärder. Lite förenklat så kan man säga att bostadsrättshavaren ansvarar för att reparera saker innanför lägenheten, medan föreningen ansvarar för saker utanför lägenheten. Detta gäller dock inte undantagslöst, så kolla för säkerhets skull stadgarna. Om du är osäker så kan du alltid kontakta styrelsen. Om du har gjort en felanmälan till FF Nord AB gällande någonting inne i din lägenhet så gör dom en prövning av om dom tycker att du ska betala för åtgärden, eller om föreningen bör ta kostnaden. Om åtgärden omfattas av ditt ansvar enligt stadgarna så kommer FF Nord AB att skicka fakturan till dig.

Jag behövde inte betala el eller varmvatten på den senaste månadsavin. Varför det?

Både avläsningen och debitering av förbrukning av el och varmvatten sker kvartalsvis. Det innebär att du betalar för din förbrukning av el och varmvatten under december, januari och februari på avin som ska betalas i mars, förbrukningen under mars, april och maj betalas via avin som betalas i juni, och så vidare.

Jag har precis flyttat in i min lägenhet, och nu fick jag en avgiftsavi för tidsperioden när jag ännu inte fått tillträde till lägenheten. Måste jag betala även för den tiden när personen jag köpte bostadsrätten av bodde här?

Förbrukningen av el och varmvatten debiteras kvartalsvis. Gentemot föreningen är du ansvarig att betala avgiftsavin, men du kan komma överens med säljaren om att fördela kostnaden er emellan.

Varifrån kan jag köpa en ny skåplucka till köket eller reservdelar till mitt sängskåp?

Den fasta inredningen specialgjordes av ett företag som heter Morgana (www.morgana.se). Du kan kontakta dom och fråga om det finns möjlighet att köpa det du behöver. Föreningen har dock kvar några extra garderobsdörrar och luckor till de nedre luckorna under tv-bänken. Kontakta styrelsen på brfeda@gmail.com om du är intresserad.

Jag ska sätta upp en hylla på väggen och en lampa i taket så jag undrar vilket material väggen och taket är gjord av?

Väggarna och taket är gjorda gips. Ovanför gipsskivan i taket finns även en plåt.

Hur gör jag för att boka tid i tvättstugan?

Tvättstugebokning görs via BokaMera. För att få tillgång till tvättstugorna så behöver du ett konto på BokaMera samt en tagg för att kunna öppna dörren till tvättstugorna. Information om hur du ordnar ett konto och en tagg finns att läsa HÄR.

Var finns lampknappen till balkongbelysningen?

På varje balkong sitter en liten lampa på väggen till höger när man tittar ut. Lampknappen sitter vid toalettdörren.

Hur byter man spotlights i badrummet?

Lamparmaturerna i badrummet sitter fast i hål i taket med hjälp av fjädrar. Byt lampa genom att vrida locket/glaset på armaturen typ 1/8 varv så hoppar det av. Ibland sitter locket/glaset väldigt hårt. Då måste du dra armaturen rakt neråt så att den kommer ner ur hålet och du kan greppa armaturen med andra handen. Håll i armaturen med ena handen och vrid av locket med den andra handen. Ibland kan man behöva spraya lite olja på gängorna för att få locket att släppa. Observera dock att armaturen sitter fast med hårt spända fjädrar. Akta fingrarna så att fjädrarna inte smäller dig på fingrarna när armaturen dras ner! Här finns ett produktblad för spotlightsen. Se även bilderna nedan.

Det kommer vatten ut ur det lilla hålet i väggen vid toaletten. Vad ska jag göra?

Det lilla hålet vid väggen är ett skvallerrör som är till för att upptäcka eventuella vattenläckor från vattenledningarna och avloppet. Ring genast jouren. Telefonnummer till jouren är 018-490 88 40.

Hur hanterar styrelsen föreningens huvudnycklar? Får ni gå in i min lägenhet när jag inte är hemma?

Föreningens huvudnycklar är inlåsta i kassavalvet hos AB Byggbeslag. För att komma åt en huvudnyckel så behöver styrelsens nyckelansvarige kontakta AB Byggbeslag och lämna information om den person som ska hämta ut nyckeln. Personen kan därefter åka till AB Byggbeslag. Väl där får personen legitimera sig och skriva under en nyckelkvittens. AB Byggbeslag ser därefter till att nyckeln kommer tillbaka inom den tidsgräns som den nyckelansvarige bestämt. Vi är med andra ord mycket restriktiva när det gäller tillgång till föreningens huvudnycklar.

Huvudnyckeln används endast vid underhållsåtgärder som föreningen ansvarar för. Det rör sig exempelvis om OVK-åtgärder som genomförs vart tredje år, eller utplacering av radonmätarutrustning. Huvudnyckeln får ALDRIG användas för att gå in i någons lägenhet utan att lägenhetsinnehavaren godkänt det. Detta innebär att styrelsen alltid aktivt måste inhämta ett medgivande från dig för att kunna använda huvudnyckeln.

Sanering av ohyra

Brf Eda har via försäkring hos IF skadeförsäkring AB. I denna försäkring ingår skadedjursbekämpning via Anticimex. Om problem med skadedjur uppstår i din lägenhet eller på din balkong ska du själv kontakta Anticimex direkt på tel. 075-2451000. Ange då att din bostadsrättsförening har en försäkring hos IF med försäkringsnummer SP1769620.

Du behöver inte göra någon skadeanmälan till försäkringsbolaget, det hanterar Anticimex. Det utgår ingen självrisk för din del.

Om problem uppstår i allmänna ytor ber vi dig att:

Alt 1: Kontakta styrelsen för vidare hantering av ärendet. Maila brfeda@gmail.com med information om vart problemet uppstått, bifoga gärna en bild.

Alt 2: Kontakta fastighetsskötare via hemsidans felanmälningslänk: Felanmälan & störningsjour — Brf Eda 1