Att bo i bostadsrätt

När du köper en bostadsrätt köper du egentligen inte själva lägenheten. Istället köper du en andel i en bostadsrättsförening och rätten att använda en specifik lägenhet. 

Efter att du har beviljats medlemskap är du med andra ord andelsägare i bostadsrättsföreningen (som är fastighetsägaren). I fastigheten ingår marken, husen, lägenheterna, gemensamma utrymmen, uteplatser, lokaler och garage.

Med medlemskapet i föreningen följer en rad rättigheter och skyldigheter. En av de viktigaste rättigheterna är naturligtvis rätten att nyttja lägenheten du bor i. En annan är att man har rösträtt på föreningens stämmor. Med rättigheterna följer även en del skyldigheter. Man har till exempel en skyldighet att följa föreningens stadgar och de ordningsregler som styrelsen fastställer. En annan skyldighet är att betala avgift till föreningen.

Lever man inte upp till skyldigheterna (som att betala avgift eller följa de lagar, stadgar och ordningsregler som reglerar boendeformen) kan man hamna i en situation där man tvingas att sälja lägenheten och flytta.


Styrelse

I en bostadsrättsförening ska det alltid finnas en styrelse bestående av ledamöter som har ansvaret för föreningen. Styrelsen fattar beslut om saker som rör den löpande driften av bostadsrättsföreningen. Här är några exempel på saker som styrelsen gör:

  • Beslutar om budget och årsavgifter

  • Ansvarar för fastigheten och dess förvaltning (som inkluderar allt från underhållsplanering till snöröjning och städning)

  • Ansvarar för att ekonomin sköts väl

  • Hanterar inkomna störningsärenden

  • Tar beslut gällande andrahandsupplåtelse

  • Svarar på frågor från medlemmar

Detta inkluderar allt från snöröjning och städning till månadsavgifter och administration. Styrelsen ansvarar också för 

Styrelsen ska bestå av minst tre ledamöter som väljs av föreningsstämman (medlemmarna) i en mandatperiod på högst två år. Normalt består styrelsen även av suppleanter som väljs av föreningsstämman för ett år. 

En invald styrelse utser inom sig en ordförande och andra funktionsroller som exempelvis vice ordförande, sekreterare och kassör.

Alla ledamöter har en röst vardera i samtliga beslut som tas i styrelsen. En suppleant fungerar som ersättare och har normalt inte rösträtt i beslut, men får rösta om denne träder in i en ledamots ställe. Ett exempel på när detta kan ske, är att för få ordinarie ledamöter är på plats för att ett beslut ska kunna tas enligt stadgarna.

När styrelsen fattar beslut krävs som regel majoritet (mer än hälften av ledamöternas röster) men om röstantalet blir lika har ordföranden utslagsröst.

Vad händer om ingen vill sitta i styrelsen?

Att sitta i styrelsen är ett ansvarsfyllt och ibland tidskrävande ideellt uppdrag. Många tycker inte att de har tid eller lust att engagera sig i styrelsen. Det är dock viktigt att veta att om en styrelse saknas eller har för få ledamöter så uppstår en likvidationsplikt. Detta innebär i förlängningen att föreningen säljs och omvandlas till hyresrätter. Av den här anledningen är det av avgörande betydelse att föreningen har en fungerande styrelse.


Stämma

Minst en gång per år har föreningen en stämma dit samtliga medlemmar kallas. 

En stämma är en bostadsrättsförenings högst beslutande organ, där föreningens medlemmar tillsammans tar beslut i frågor som styrelsen inte själva får fatta beslut i. Det kan till exempel handla om föreningens stadgar, föreningens årsredovisning, omfattande renoveringar eller om styrelsen får ansvarsfrihet för det gångna året.



Avgifter

I en bostadsrättsförening kallas boendekostnaden för avgift. Avgiften betalas månadsvis. Avierna skickas ut varje kvartal. Årsavgiften, liksom hyror för parkering och lokaler bestäms av styrelsen.

Avgifter och hyror ska betalas i förskott, senast sista vardagen i månaden innan.

I en bostadsrättsförening betalar du alltså inte hyra för din lägenhet utan en avgift som används av föreningen till att reparera och sköta om allt som finns på fastighetens område.

Avgiften ska täcka alla uppkomna kostnader för det som ägs och förvaltas av föreningen. På så sätt betalar alla medlemmar tillsammans för det som man gemensamt nyttjar och äger.


Ansvarsfördelning

Bostadsrättsföreningens stadgar fastställer fördelningen för vad du som bostadsrättshavare ska bekosta och underhålla i lägenheten, samt vad bostadsrättsföreningen ansvarar för. Det är inte alltid helt självklart vad du som bostadsrättshavare ansvarar för. Om du är osäker bör du kontrollera stadgarna. Du är också välkommen att kontakta styrelsen.